HTML

Úton - hazafelé...

“Nem az a boldog, akit a tömeg annak nevez, akihez özönlik a pénz; hanem az, aki minden javát a lelkében hordozza, szálegyenesen kimagaslik, eltapossa a bizonytalanságot, senkivel sem cserélne sorsot, embernek egyedül emberi oldalát értékeli. A természetet fogadja el tanítójául, az ő törvényei szerint formálódik, és úgy él, ahogy a természet előírta: biztos ítéletű, rendületlen, rettenthetetlen; megmozdíthatja valamilyen erő, de fel nem kavarhatja. Ha a sors hatalmas erővel a lehető legártalamasabb dárdáját röpíti felé, eltalálja ugyan, de nem sebzi meg.” (Seneca)

Friss topikok

Bejegyzések

2008.10.10. 16:05 Pilgrim

Wifit a közterekre!

Erzsébetvárosban négy köztéren lehet már ingyenesen internetezni. A Klauzál, Almássy, Garay és a Kéthly Anna téren szabadon lehet csatlakozni a világhálóhoz. De a lista még nem végleges, tovább bővül majd a névsor a Bethlen Gábor térrel, a Rózsák terével, a Madách térrel, sétálóutcákkal és az önkormányzat épülete előtti szakasszal. Ha másban nem is, de ebben a többi önkormányzat is követhetné a VII. kerületi példát. Nagyszerű lehetőség arra, hogy a kihalóban lévő terek újra feltöltődjenek élettel, illetve a netet használók táborát is valószínűleg gyarapítani fogja. Ennél már csak az lett volna szebb, ha tavasszal kezdik meg a szolgáltatást, amikor nagyobb kedve van az embernek egy park padjáról pötyögni, de nem vagyok telhetetlen. Remélem, a példa a többi fővárosi és vidéki önkormányzat számára is ragadós lesz. 25 millió mínusz a költségvetésben: ennyibe került a wifi elérési pontok kialakítása, illetve a 3 éves üzemeltetése.

14 komment

Címkék: internet wifi főváros közterület


A bejegyzés trackback címe:

https://hazauton.blog.hu/api/trackback/id/tr71706542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Srí 2008.10.11. 08:27:14

Boldog fővárosiak - legalábbis ebből a szempontból. Nálunk ilyen elképzelhetetlen. Ennél fontosabb dolgokat sem képesek megcsinálni, mióta könyörgünk egy bicikliútért Horányból az ősfaluba. Kész szenvedés bejutni. És még annyi minden más is elkelne. Hidunk már úgysem lesz, nem is nagyon bánom, a fejlesztésre viszont kiharcolhatná a polgármesterünk a megígért zsét, de nem fogja. Nagyon nyámnyila pasi.

Pilgrim 2008.10.11. 19:15:42

Mintha nem lenne ennél nagyobb problémája egyetlen falunak sem... Ez igaz. Sok helyen még az alapvető szolgáltatások is hiányoznak. Persze ennek ellenére szerintem fontos a net a falvak életében is, sok szempontból segít a felzárkózásban.

Srí, a hídról mi a véleményed? Erről még nem sokat beszéltünk, érdekelne, hogy mit gondolsz erről.

ekkerjoz 2008.10.11. 20:36:21

Pályázhattak kicsi faluk wifire, és mind nyert, amelyik pályázott, Paloznak, Cserépfalu, Bükkszék, Gávavencsellő, Tivadar, Zalacsány, ennyi jut most hirtelen eszembe, ahol idén találtam wifit.
Szerintem egész Budapestet le tudnák fedni ingyenes wifivel, ott tényleg nem pénzkérdés.

Pilgrim 2008.10.11. 22:04:21

Köszi az infót. Jó, hogy szóltál, rákerestem a neten, találtam a Wifi falu programról néhány dolgot, még blog is van. Ez egy remek kezdeményezés.

Nem bánnám, ha itt a fővárosban is lenne ilyen lehetőség, de gondolom a konkurens szolgáltatók egyből aláaknáznák az akciót. Pedig valami olyasmiben látom a jövőt, hogy az internet afféle filléres alapszolgáltatás lesz idővel...

ekkerjoz 2008.10.12. 07:02:25

Biztosan van olyan technológia, amivel az ingyen wifi elérésű oldalakat gyorsítani, vagy éppen lassítani lehetne.
Teszemazt, a közérdekű oldalak, hír-időjárás-útinfó, lehetnének villámgyorsak, aki pedig a kedvenc szexoldalait nézegetné, hát ő a maradék sávszélességet kapná.
Így lehetne kicsit irányítani a felhasználást, és nem foglalnák le a netet a gyerekek, például.
Illetve a tartalomszolgáltatás a wifi szolgáltatóké maradna, nyilván a saját érdekeiket kidomborítva, ezért érné meg nekik a lefedés.
Gondolom én.

Srí 2008.10.12. 11:05:32

Írni fogok a polgármesternek a wiwiről. Jó lenne nálunk is. A hídról. Népszavazás lesz nálunk hamarosan, csak tudnám, hogy miért most? Régen túlhaladott a dolog rajtunk, szilárd véleményem, hogy semmilyen hidunk nem lesz úgysem, akár akarjuk, akár nem.

Fele-fele az arány nagyjából, sokan nem akarják. Most már én sem. Korábban hídpárti voltam, közrejátszott két földimnek a halála, egyik méhcsípés okozta allergiás rohamtól, másik szívinfarktusban halt meg pár éve, mert 40 perc alatt ér ide a mentő sajnos.

A híd jót is hozna: infrastruktúra fejlesztést, kevésbé költséges közlekedést. Nem tudja senki, mennyire drága nekünk pl a fővárosba bejutni. Dunakeszire átmenni komppal oda-vissza 2000 forint az ötperces útra, bérlettel húszezer forint/hó. Szentendre felé valamivel olcsóbb, talán most 1600 összesen. Én a Tahi hídon át közlekedem, ez egészen északon van, tehát a sziget legdélebbi lakott csücskéből felautózom egészen északra, hogy 30-35 km megtélele után visszaautózzak délre, Szentendrére mondjuk, vagy tovább a fővárosba. Semmi bringaút, semmi helyi közlekedés. Autó nélkül itt megállt az élet. Vajon meddig lehet autózni? Hamarosan robban az energiabomba is.

Ha híd lenne, akkor óriási lenne a forgalom, gondolom. Mindenki a mi falunkon autózna át és nem a 11-es úton, ahogy eddig. Ez elviselhetetlen terhet róna az ófalu utcáira, mert elkerülő út nincs és pénz sincs rá. Nagyon rosszul gazdálkodik az önkormányzat. Az ófalu érintett lakói tehát nem akarnak hidat. A horányiak érthető okokból igen. Sorolhatnám még a gondokat, van bőven.

Pilgrim 2008.10.12. 21:35:17

Nem próbáltam még ki ezt az új wifit itt a kerületben, de kíváncsi vagyok, hogy milyen gyors, mennyire lehet vele boldogulni. Joz, az általad elmondottak tényleg logikusnak tűnnek így jobban belegondolva, így megérné, illetve nem veszítenének sokat a szolgáltatók sem a lefedéssel. Az sem lenne gond, ha kezdetben csak a közérdekű lapok lennének megjeleníthetők, az is egy lépés lenne majd az e-közigazgatásig stb.

Srí, ezen a hídon én is rengeteget gondolkoztam már - olvasgatva az onnan érkező híreket. Az tény, egy híd nagyon megnövelné a sziget forgalmát, a beköltözésekről, beépítésekről nem is beszélve. Ilyen szempontból addig vagytok igazán boldogok, míg meg nem jelennek a fővárosból kiköltözők a környéken, nem beszélve a különböző ipari-kereskedelmi vállalatról, aminek a forgalma rontaná a sziget közlekedését is. És persze a sziget vízbázisa sem egy elhanyagolható szempont. A másik oldalt nézve - pl. mentés - viszont sürgős lenne egy híd mindenképpen. Ha mindent mérlegelek, kívülállóként még mindig a gyalogos, kerékpáros hidat látom jó megoldásnak, amin el kellene helyezni egy elektromos kaput vagy lecsukható oszlopokat, bármi ilyesmit, amit a mentők, tűzoltók nyitni tudnának. Később pedig bármit is hozhat a sors, meg lehetne nyitni a lakosság előtt is. Bár ennek szükségét igazán úgyis ti érzitek a saját bőrötökön.

Srí 2008.10.13. 15:54:33

Nem lesz híd, dehogy lesz. Ahogy elnézem a válságot, jó ürügy lesz arra, hogy semmit ne kapjunk. A válság ürügyén, bevonva az "ár elleni homokzsákrakásba" az ellenzéket is, a majomparádé kormány azt fog lenyomni a torkunkon, amit csak akar, beleértve a 13. havi nyugdíj megvonását is. Mit fog számítani a mi kis szigetünk?

Gyurcsány meg a bandája nem akarná szétosztani az összerabolt milliárdjait? Lenne helye.

Megjegyzem én az önkormányzatok megszüntetésével kezdeném a reformot. Azt a sok léhűtőt, öcsém.. látnátok mi (nem) folyik itt és gondolom máshol is. Agyrém.

Pilgrim 2008.10.13. 22:20:14

Olvastam egy cikket a Magyar Hírlapban ( www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=153997 ), miszerint a gyaloghíd is veszélyben van. Nem értem egyébként, hogy Szentendre miért ragaszkodik ennyire a keresztbetételhez. Félnek a forgalomnövekedéstől? Az északiak a szigetről úgyis Tahitótfalunál jönnek ki, gondolom igazán csak a déliek használnák a szigetmonostorit. Az meg mégsem lenne egy egetrengető forgalom. Annak még megérteném a logikáját, hogy ha maga a szigetmonostori önkormányzat ellenezné a hidat a fentebb már említett indokok miatt, de ugyebár nem erről van szó. Srí, arról esetleg tudsz valamit, hogy Szentendrének mi a baja vele?

Pilgrim 2008.10.13. 22:27:16

Az önkormányzatos témára nem tudok olyan megoldást, ami jó lenne. Ha teljesen megszüntetnénk az önkormányzati rendszert, akkor óriási káosz lenne abból, sérülne a képviseleti demokrácia is. A kisebb falvakban így is csak néhány képviselő van, a nagyobbakban pedig kevesebb ember nagyobb korrupciókra képes már csak az esélyesebb megegyezések miatt is. Az igaz, hogy sok oda nem való ember ül a képviselői székekben - ez szinte minden településen probléma - de ez meg vagy amiatt van, mert rossz helyre voksol a szavazó vagy amiatt, mert nincs választék.

Mindig ugyanoda jutok, hogy nagyobb vállalkozó kedvre és a közéleti részvételi hajlandóságra lenne szükség a polgárok részéről. Sok jófejű, tisztességes ember távol tartja magát a helyi politikától.

Srí 2008.10.14. 13:02:34

Szentendre egyszerűen hülye és keresztbe akar tenni nekünk. Nincs valódi ellenérvük. A kishíd a sziget déli részéről indult volna és a túloldalon Szentendre déli részébe, a Postás strand körüli részbe csatlakozott volna, ami azt jelenti, hogy jelentősen enyhébb lett volna a Szentendrén átmenő forgalom.

Mert mi van most? A nép egy része, mint én is, felautózik északra és Tahiból Leányfalun át átmegy egész Szentendrén a főváros irányába.

A nép másik része, nagyjából azok, akik a kompot el tudják számolni vagy számoltatni, átjönnek a Határcsárdánál lévő komppal (Leányfalu és Szentendre találkozásánál van) és ugyancsak átautóznak egész Szentendrén.

A kishíd tehát valamennyi Szigetmonostori és Pócsmegyeri autóstól tehermentesítette volna Szentendrét. Bőven lett volna idő megegyezni, nem történt meg. Most marad minden a régiben, semmilyen híd nem lesz, gyalogos sem, ebben biztos vagyok. Kicsiben-nagyban elkúrás folyik az országban, nálunk miért lett volna másképp:(.

Srí 2008.10.14. 13:06:32

Nem kell ennyi önkormányzat. Itt a szigeten pl bőven elég lenne egy közös: minden kis hülye szigeti településnek saját önkormányzat? Mi a bánatnak? Pénzkidobás. Elektronikus úton kellene intézni mindent, ezt a részt kellene fejleszteni, nem a sok léhűtőt fizetni. Bejárok fénymásolni, ezt azt intézni a hivatalba, vagy egyszerűen csak a híreket elolvasni a faliújságon, látom, mi folyik. Egy nagy semmi. Az ügyintézők meg sík hülyék. Aranyosak, kedvesek, szeretem őket, de nem értenek semmihez. Tapasztalat.

Pilgrim 2008.10.14. 18:37:30

A leírásod alapján Szentendrének is előnyösebb lenne egy új híd, tehát a korábbinál is érthetetlenebb számomra a hozzáállásuk. A vízbázis védelmével kapcsolatos érvet megértem, evidens, hogy nem lenne túl jó, ha jelentősen megnőne a sziget forgalma. De azért egy gyalogos-kerékpáros híd, ami megnyitható lenne mentés esetén az járműveknek is, mindenképpen szükségszerű lenne. Hogy ezt Szentendre nem teszi lehetővé, illetve húzza az időt, komolyabb problémákat is felvet. Nem másztam bele a témába, csak felületes információim vannak, de jogi oldalról is egészen biztosan könnyen támadható ez a szentendrei álláspont.

Srí 2008.10.14. 18:55:33

Azt hiszem, hogy a mostani pénzpiaci válság elég indok lesz a hidunkat is elutasítani. Mármint a gyalogos hidat. Sajnos a szentendrei polgármester legalább olyan gyenge, mint a miénk, a sleppje meg valami miatt híd ellenes.

És az árvízről még nem is beszéltünk. Ha magas a Duna, gyakran hetekre el vagyunk zárva a külvilágtól. Utoljára 10 nap volt, se ki a szigetről, se be. Kompok nem jártak, Tahi-híd le volt zárva. Mit mondjak, rohadt rossz érzés. A tévében meg a neten lesni a híreket, mi lesz velünk, mikor mászik vissza a Duna a 11-es útról a helyére. Mentőhelikopter tud csak leszállni, ha valakivel komoly baj van. Pontosabban tudna, ha küldik. Küldenék-e? Ki tudja.
süti beállítások módosítása