HTML

Úton - hazafelé...

“Nem az a boldog, akit a tömeg annak nevez, akihez özönlik a pénz; hanem az, aki minden javát a lelkében hordozza, szálegyenesen kimagaslik, eltapossa a bizonytalanságot, senkivel sem cserélne sorsot, embernek egyedül emberi oldalát értékeli. A természetet fogadja el tanítójául, az ő törvényei szerint formálódik, és úgy él, ahogy a természet előírta: biztos ítéletű, rendületlen, rettenthetetlen; megmozdíthatja valamilyen erő, de fel nem kavarhatja. Ha a sors hatalmas erővel a lehető legártalamasabb dárdáját röpíti felé, eltalálja ugyan, de nem sebzi meg.” (Seneca)

Friss topikok

Bejegyzések

2008.09.11. 13:00 Pilgrim

Bringázz a munkába!

Emberemlékezet óta Budapesten csak a tömegközlekedést veszem igénybe (ha tehetném, erről is leszoknék) és sokat biciklizem. Vidéken pedig csak az utóbbi... Sokezer kilóméter van már a lábamban. Igaz, hogy katasztrofális a közlekedési morál az országban (főleg a fővárosban) - kerékpáros szemszögből is, sőt még csak így leginkább; igaz, hogy a kerékpárutak állapota is kritikán aluli (főleg a fővárosban, mert a vidéki kiépített utak viszonylag jók, csak nagyon kevés van), de a biciklismozgalom fejlődése érdekében mindenképpen hasznos és érdekes ez a nem is olyan új kezdeményezés:

Bringázz a munkába! "Hadd lássa a főnök, hogy hajtasz!"

Jó lenne, ha a munkáltatók is eljutnának odáig, hogy legyen mindenhol kerékpártároló, átöltözési lehetőség, a zuhanyt meg sem merem említeni. Kisebb beruházással gazdaságosabbá és környezetkímélőbbé lehetne tenni környezetünket. Egyszerre kellene sokunknak elkezdeni tekerni, az autókból kiszállni, nyeregre ülni, mert amíg néhány fecske van csak, a mi városi bringázásunk is csak egy szmogszívó, "értelmetlen" partizán-akció.

(Fotó: Fotóaréna)

15 komment

Címkék: kerékpár bicikli bringázz a munkába


A bejegyzés trackback címe:

https://hazauton.blog.hu/api/trackback/id/tr1658497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mdorka 2008.09.11. 13:45:04

Teljesen igazad van..
CM-re szoktál menni?

Pilgrim 2008.09.11. 14:48:28

Voltam már CM-eken, de pl. a legutóbbin nem.

Én jobban el tudok fáradni egyébként a tömegben, 5 km/h-s sebességgel való párszáz méteres tekerés közben, mint ha egyhuzamban lenyomnék 50 km-t normál körülmények között. :)

Srí 2008.09.12. 05:25:40

A fővárosban kész öngyilkosság bringázni, egy percig sem bírnám. Iszonyatosan szennyezett hozzá a levegő. Sok a baleset, még a motorozástól is nagyon féltem a fiamat, nemhogy a bringától, pedig tekert ő is rendesen régebben.

Itt nálunk pedig régóta megy a könyörgés egy bicikliútért, legalább Horányból be a faluba, ha már nincs helyi közlekedés. De annyira életképtelen az önkormányzatunk, hogy sose lesz szerintem. A gáton életveszélyes bringázni, leszorítanak az autók, picit megbillensz a bringán és már el is sodortak. A többi út túl hepehupás és száraz időben irtó poros. Erdőn át szoktam, az meg nagyon nehéz terep, vannak szakaszok, ahol nem is bírom szusszal, tolom a bringát.

Pilgrim 2008.09.12. 17:18:57

A fővárosban a legenda szerint kétféle kerékpáros van: aki feküdt már előre be nem tervezett módon motorháztetőn és aki majd csak fog... Komolyra fordítva, nagyon sokszor tapasztalom, hogy olyanok is bringára ülnek a városban, akiknek nagyon bizonytalan a kétkerekezési tudásuk, akik nehezen látják át a közelekedés működését. Őket sajnos hamarabb megtalálják az autósok is. És nagyon fontos szerintem, hogy nem elég szabályosan rakni a bringát, ki kell tudni védeni a szabálytalanul közlekedő kerékpárostársak és autósok hibáit, sőt számítani is kell rá. Nekem eddig bejött, de ez sem szentírás, vannak olyan szituációk, amikor ez is kevés.

Srí 2008.09.12. 19:41:53

Nehéz ügy mindenképpen. Épp ma kaptam egy telefont, kis barátomnak a Nyugati Pu előtt elkötötték a bringáját, pedig jó zár volt rajta. Korrepetált egy diákot a közelben, egy órát volt távol. Rossz levegő, hülye autósok, biztonság meg nincs.

Pilgrim 2008.09.12. 20:41:06

Én sem nagyon merem egyedül, őrizetlenül hagyni Bp.-en a biciklit. Meg vidéken sem mindenhol, sehol sincs biztonságban. Idén viszonylag sokat költöttem rá (már 4 éves, tehát ideje volt), így még a korábbinál is jobban vigyázok rá.

Srí 2008.09.13. 10:37:59

Látod, hogy egy jónak gondolt zár sem jelent akadályt. De miért is éppen egy bringát ne tudnának lenyúlni, amikor a legkomolyabb autót is elviszik, ha akarják. Itt tartunk.

Pilgrim 2008.09.13. 18:16:00

Ma kint voltunk délután itt a Somlón lévő rendezvényen. Biciklivel. Találkoztunk ismerősökkel, letették ők is a bringát a parkolóban, nem zártuk le. Ők ráadásul a bicikli csomagtartóján felejtettek egy hátizsákot, benne távcső, fényképező stb. 1 óra után is ugyanott volt, pedig sok ember megfordult ma errefelé. Egyrészt szerencse kérdése, másrészt gondolom kisebb még errefelé az egy főre eső rosszindulat.

Srí 2008.09.13. 19:10:15

Vidéken jobb a helyzet. Ha bringával megyek a faluba, viszem ugyan mindig a bringazárat, ki sem veszem a bringástasiból soha, de nem rakom rá. Viszont nem marad sokáig őrizetlenül, csak míg elintézem a postát, veszek gyümölcsöt, ilyesmi. Sokan egész napra a kompnál hagyják, ők bezárják. Nem szokott eltűnni. Fiamé meg zár nélkül volt a gödi kishajónál hónapokig egész nap, míg nem volt motorja, azt sem vitték el.

Pilgrim 2008.09.13. 19:33:39

Rengeteg idejét és energiáját elveszi az embernek az, hogy megvédje a saját, jogos tulajdonát. Ezt a pénzt és időt is fordíthatnánk másra, ha nem alakultak volna így a dolgok. Ez szomorú.

Srí 2008.09.13. 19:57:51

Eszembe jutott szegény bácsi, aki az uborkáját akarta megvédeni és meghalt a tolvaj. Most jött ki a börtönből, haza sem mehet, a romák meg akarják ölni. Görivel beszélhettünk egyszer erről, vagy posztot is írt talán. Nem tudjuk megvédeni azt, ami a miénk. És mégis fegyverellenes vagyok és maradok is. Nagyon nem szeretném, ha olyan idők jönnének, amikor még én is fegyvert akarok majd.

Ha olvasod a terminus blogot, ott nem is olyan messzire jósolják ezt az időt. Szomorú dolgoknak nézünk elébe, ha azok a jóslatok bejönnek. Ha ott vannak még egyáltalán ezek a posztok, YP kiszállt és törölte a posztjait.

Pilgrim 2008.09.13. 21:55:42

Én is meg tudom érteni a kesznyéteni bácsit. Sokan jelentéktelennek tartanak egy uborkaföldet, de egy idős embernek a munkája van benne, vagy akár a megélhetése is. Érthető, hogy védte a tulajdonát és gondolom volt már ennek az áramvezetősdinek is előzménye, nem a semmiből találta ki, hogy így oldja meg az őrzést.

A fegyver alapvetően nem lenne bűnös dolog, csak legtöbbször rossz kézbe kerül. Pl. jó arra, hogy kiegyenlítse - vagy megfordítsa - azokat a helyzeteket, amikor a váratlan helyzetből adódóan a támadónál van az előny, akár a gyorsaságból vagy a megtervezettségből adódóan.

Olvasom néha a Terminust, sokszor el is szoktunk gondolkozni, hogy mit csinálnánk, ha... Valaki nálad múltkor írta, hogy megoldás a vidéki élet és a kapcsolati háló, ezzel nagyon egyet tudok érteni.

Srí 2008.09.13. 23:19:15

Igen, Arma Gedeon írta, gondolom. Ő az a srác - van saját blogja is egyébként, talán majd feltüntetem a blogomban az övét is - aki a Jobbklikkben a saját nevén osztja Navráékat. Hihetetlen, mennyi energiát öl abba, hogy felhívja az emberek figyelmét, végveszélyben vagyunk.

Nagyon fontos a föld. Hogy legyen ennivaló. És legyen víz. Plusz fűtés, ha nem lesz gáz. De nagyon nem szeretném ezeket az időket. Rossz belegondolni..

Pilgrim 2008.09.14. 00:22:05

Az ember a természetben érzi át a felelősséget leginkább. Vannak kedvenc forrásaim. Ezekből úgy iszom, mintha kincs lenne. Mert az is.

A gázról és az olajról szóló, Terembura által íródott poszt is elgondolkodtató, nagyon szeretném tudni, hogy mi az igazság. Érdekes az éghajlatváltozással kapcsolatos szkepticizmusa is. Ki tudja, lehet, hogy neki van igaza. Én mindenesetre a pesszimista táborhoz tartozom, jobb félni, mint megijedni.

Srí 2008.09.15. 11:47:50

Jobb felkészülni, de nem elveszni a világvége hangulatban. Majd megugorjuk azt az árkot, ha előttünk lesz.

Olvastam terembura posztját, és majd mégegyszer elolvasom. Bizony elgondolkodtató.
süti beállítások módosítása