HTML

Úton - hazafelé...

“Nem az a boldog, akit a tömeg annak nevez, akihez özönlik a pénz; hanem az, aki minden javát a lelkében hordozza, szálegyenesen kimagaslik, eltapossa a bizonytalanságot, senkivel sem cserélne sorsot, embernek egyedül emberi oldalát értékeli. A természetet fogadja el tanítójául, az ő törvényei szerint formálódik, és úgy él, ahogy a természet előírta: biztos ítéletű, rendületlen, rettenthetetlen; megmozdíthatja valamilyen erő, de fel nem kavarhatja. Ha a sors hatalmas erővel a lehető legártalamasabb dárdáját röpíti felé, eltalálja ugyan, de nem sebzi meg.” (Seneca)

Friss topikok

Bejegyzések

2008.09.22. 12:05 Pilgrim

Volt értelme?

Mivel éppen a környéken volt dolgom, szombaton kint voltam a Hősök terén, néhány beszédet meghallgattam - kisebb-nagyobb megszakításokkal. Vona elmondta a sablonszöveget, Morvai Krisztina pedig - aki szerintem nagy igazolás volt a Jobbik számára és aki egy kis értelmet, intelligenciát hozott a szélsőjobboldali politikába - előadta a nem annyira rossz, előre megírt szövegét, bár kissé vontatott stílusban, ami rontott az értékén. Találkoztam mindenféle emberrel, ezúttal is: öltönyös értelmiségivel, "rendszerváltófórumosnénivel", aki éppen a "zsidó" BMX-eseket küldte el melegebb éghajlatra (lásd Közel-Kelet), hogy ott ugráljának, ne itt... Láttam időset, fiatalt, gazdagot, szegényt, jól öltözöttet, lecsúszottat... Szóval sokféleképpen lehet jellemezni a megjelenteket, hiba lenne egyoldalúan "csőcseléknek" bélyegezni ezt a tábort, ahogy azt előszeretettel teszi a balliberális média. Annál is inkább, mert ez többségében a Jobbik tábora volt és nem a Kossuth téri "rendszerváltóké". Aztán másfelé vettem az irányt, majd éppen Budaházy György szövegelésére értem vissza, amit a színpad mellett hallgathattam meg. Hadseregről, katonákról beszélt, miközben mellettem fekete kapucnis, pattanásos tizenévesek, kisiklott életű Lonsdale-harmincasok hallgatták habzó szájjal az abban a környezetben kissé összefüggéstelen előadást. Miután Budaházy kimondta, hogy ingyenmaszkok várják az érdeklődöket a kamionnál, a tőlem nem messze parkoló teherautóra rávetették magukat az imént jellemzett egyének, arcukon kéjes mosollyal. Hamar elfogyott, vélhetően az "igazi" harcosoknak nem is jutott... Lehet egyetérteni vagy ellenszegülni, de én láttam ezekben a tekintetekben, hogy eleve a balhéért jöttek. Fogalmuk sincs a napi belpolitikáról, nem érdekli őket a téma mélységében, csak bizonyos kulcsszavak: Gyurcsány, ÁVH, fegyverbe... Ha Budaházy és Toroczkai hív, akkor pedig menni kell. Ez a hétvége is Kolompár Orbánnak és Gyurcsány Ferencnek kedvezett. A Kolompárral érkezett romáknak és a Gyurcsány által felvonultatott kortárs chartás kartársaknak. Megint sikerült bebizonyítaniuk, hogy Magyarországon ébredezik a fasizmus, hogy itthon hivatkozási alapjuk lehet a hivatásos rettegőknek. A provokáció bejött, hála a sok, értelmes, Hősök terén megjelent polgártársunknak. Miattuk vannak azok is szarban, akik magukat nemzeti érzelmű embernek tartják, de elítélik az erőszakot. Ezzel nem tudok közösséget vállalni és szombaton a Hősök terén is voltak kint olyanok szép számmal, akik szintén ugyanígy gondolják. (Tomcat és a Bombagyár előzetes terve szimpatikus volt, míg az események utólagos lereagálása is.)

Költői kérdéseim:

- Mit akar a Jobbik, ha egy szimpla demonstrációt nem tud levezényelni úgy, hogy ne legyen balhé? Jelzem, ennek a tüntetésnek éppen a békés jelleg hangsúlyozása lett volna a lényege: beszédek, békés vonulás, majd istentiszetelet. Így állt az eredeti menetrendben. Ehelyett Budaházy a színpadon már maszkokat osztogatott az általa harcosoknak tituláltaknak, és kihangsúlyozta: nem tudja, mi lesz a mai nap vége.

- Ért-e már el valamilyen eredményt Budaházy és Toroczkai a tüntetések kisajátításával, az utcai játszadozások élére állásával? Fel tudnak-e mutatni valamilyen sikert 2006 óta? A negatív oldalon annál több ilyen tétel áll. Többek között a nemzeti radikális, a nemzeti liberális politika lejáratása...

Update: Időközben olvastam Budaházy György levelét a szombaton történtekről. Egy a baj ezzel az emberrel: mivel nem nevezte ki senki az "egyszerűek" élére, le sem lehet váltani. Naívan elhiszem azt is, hogy jószándékból cselekszik, de miért éppen ő és miért így...?

7 komment

Címkék: politika közélet gyurcsány budaházy jobbik kolompár toroczkai charta


A bejegyzés trackback címe:

https://hazauton.blog.hu/api/trackback/id/tr48675528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Srí 2008.09.22. 20:41:59

A Jobbik, különösen a mostani teljesítménye után, valószínűleg csak egy dologhoz ért igazán: ártani az igazi konzervatív, nemzeti érzelmű embereknek. Katasztrófa, amennyit láttam belőlük a különböző híradókban. Nem létezik, hogy valaha is rájuk szavazzak.

Annyit nem tudnak a vezetőik elérni, hogy a hülye focihuligánjaik ne verjék szét gyönyörű fővárosunkat, megszakad a szívem, amikor látom a pusztítást. Ki fogok ábrándulni még Morvai Krisztinából is, az lesz a vége. Ezzel a buta, részeges, alacsony intellektusú társasággal egyszerűen nem lehet közösséget vállalni.

Pilgrim 2008.09.22. 21:26:30

Vona nem fogja meglépni, hogy távolodjon ettől a társaságtól, mert akkor a tábora is csökkenne. Bár ha így megy tovább, így is, úgy is veszíteni fognak a népszerűségből.

szpal 2008.09.23. 09:40:25

Hát, nincs mit csinálni, legközelebb nekünk kell kimenni, és jól pofán vágni ezeket a "forradalmárokat". De komolyan. Csak így lazán, fél kézzel, jobboldalról.

Carnivora (törölt) 2008.09.23. 09:52:58

Jah volt megkapták a betevő könnygáz adagot más nem.

Francois Pignon 2008.09.23. 10:29:45

Pilgrim,
de milyen táboráról beszélünk? Hol maradt a 10% szavazója a Hősök teréről? MIÉP akkor is meg tudta tölteni simán a teret, amikor közelében sem voltak az 5%-nak.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.09.23. 10:58:13

"Legközelebb nekünk kell kimenni"
Ez olyasmi mint a Kossuth nóta : HAMÉGEGYSZER asssztüzeni....Csakhogy a jobb' inkább énekli semmint csinálja. Vár és lapít...és magában zümmögi: ha még egyszer azt üzeni.

Pilgrim 2008.09.23. 11:06:30

10% biztos nincs, legfeljebb az 5% körül mozgolódnak, de azt is alulról súrolják. Én ezt úgy látom, hogy a Jobbiknak az utóbbi időben kialakult egy olyan bázisa, ami a közvéleménykutatásokban nem jelent meg. Sok korábbi Fidesz-szavazó, akik nyíltan a Fidesz mellett állnak, a szavazófülkékben viszont a Jobbikra tennék le a voksot, amit baráti társaságban, ismerősök között vállalnak is - csalódva a Fidesz elmúlt 2 évi politikájában. Nem reprezentatív, de nyitott szemmel járva mind a fővárosban, mind vidéken, sok ilyen ismerőssel találkoztam. Ráadásul az utóbbi időben ez már a közvélménykutatásokban is kezdett kibontakozni. Morvai szintén hozott át a Fidesztől szavazatokat. Ezzel a hétvégi akcióval ezt a fejlődést vágták haza... Nehéz lesz innen megint felállni. Ezt a balhés társaságot kellene elsősorban lerázni, ami nem fog menni.

Vonának el kell dönteni, hogy kellenek-e neki ezek az emberek, vagy nem... Mivel veszít többet és mivel nyer? Én még azt is meg merem kockáztatni, hogy ha kicsit kimozdulna a Jobbik a szélről, nem veszítene sokat, mert a szombati akcióhősök bizonyos százaléka el sem menne szavazni, mert nem az érdekli...
süti beállítások módosítása