HTML

Úton - hazafelé...

“Nem az a boldog, akit a tömeg annak nevez, akihez özönlik a pénz; hanem az, aki minden javát a lelkében hordozza, szálegyenesen kimagaslik, eltapossa a bizonytalanságot, senkivel sem cserélne sorsot, embernek egyedül emberi oldalát értékeli. A természetet fogadja el tanítójául, az ő törvényei szerint formálódik, és úgy él, ahogy a természet előírta: biztos ítéletű, rendületlen, rettenthetetlen; megmozdíthatja valamilyen erő, de fel nem kavarhatja. Ha a sors hatalmas erővel a lehető legártalamasabb dárdáját röpíti felé, eltalálja ugyan, de nem sebzi meg.” (Seneca)

Friss topikok

Bejegyzések

2008.09.13. 09:50 Pilgrim

A borokról - Márai tollával

Márai helyettem (is) beszél. Utánozhatatlanul, szívből szól. Néhány férfiember ugyanarra vágyik. Az álmok a rokonlelkekben ugyanazt a szűnni nem akaró törekvést hintik szét, majd alapozzák meg...

Márai Sándor: A magyar borokról (részletek)

A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár bor mellett. Ha megöregszem pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől. A pince helyét is kinéztem, nem messze otthonomtól: gyalog járok majd ki, s vigyázok, hogy a környékbeliek, bortermelők, gyümölcsöskertek tulajdonosai, vincellérek ne tudjanak meg semmit városi múltamról. Ha megsegít a vaksi sors, hetvenéves koromra tisztességes emberek a maguk világából való tisztességes embernek tartanak majd, tehát bortermelőnek, valakinek, aki tudja hol kell meghalni. Mert nincs szebb halál, mint egy diófa alatt, a borospince előtt, ősszel, közvetlenül a szüret után, amikor az újbor már szunnyad és erjed a hordókban, a diót leverték a fáról, s a napnak szelíd ereje van még, mint az öreg ember szerelmének. Itt ülök majd egy padon, háttal pincémnek, ahol boraim pihennek, a kecskelábú asztalnak könyökölve. (...) Könyvet csak ezeréveset olvasok már ebben az időben, s óbort iszom hozzá, ötéves somlóit. Így várom a halált.

Amíg eljön, elképzelem néha, milyen lesz a pince? Húsz hordó sorakozik majd bolthajtásos mélyén, a hordók dongáira krétával írom fel az évjáratot és a bor nevét. Lesz három hordó rizlingem, ez már bizonyos. A rizling olyan a magyar borok között, mint a közhely az emberi gondolkodásban: összeköti az emberi dolgok mélyebb értelmét. Ne félj a közhelyektől, magyar: önmegóvó erő árad belőlük. Rizling lesz, nem nagyon régi, három-, négyéves olaszrizling, melynek simaságán érzik még a latinos műveltség és szőlőkultúra pannóniai pallérozottsága. A rizlingben ritkán csalódik a magyar. Szerte a hazában sok komisz lőrét mérnek, de az olasznak nevezett magyar rizlingben van valamilyen otthonos bizalmasság: az ember úgy issza, mint mikor rokonokkal beszél. (...) A rizling az volt Magyarországon, amit a franciák általános szóval, a műfaj közelebbi megjelölése nélkül, fehérbornak neveztek. Az a bizonyos pohár bor, melyet kéretlenül odaállítanak az ember elé a vendéglőben, az a bor, mely olyan, mint a kenyér, a nemzet testének eledele, valami általános és megbízható. Mikor a rizlinggel is baj lesz Magyarországon, én már nem akarok élni. (...)

(...) A pint a régi mérték, nagyapáink még ezzel éltek: tartalma másfél liter, s a magyar, ha férfikorba jutott, minden este odaállította a vacsorateríték mellé a maga pintes adagját. Homoki borból és badacsonyiból minden tisztességes ember elbírt és megkívánt egy emberöltő előtt esténként egy pintet. (...)

(...) Más a helyzet a somlóival. Már a neve körül is sok a fogalomzavar: ejtik "somlai"-nak, aztán "somlyói"-nak, de mindez csak suta beszédhiba. Becsületes neve "somlói", s mint a nagynevű, kihaló családok, ez a bor is megköveteli, hogy nevét helyesen és tisztességesen ejtsük. Ez a magyar borok fejedelme. Kis területen termelik, s már nem sokáig: fáradt bor, lassan kivész a szőlőkből ez a fajta. Illata olyan, mint a fehér burgundié, de annál nemesebb. Van egyfajta somlói, Arany tűz a neve, s pontosan olyan: tűz és arany keveréke. Ez a bor rábeszél. Ezt mondja: "Élj". Ezt az egyetlen szót mondja, de olyan következetes erővel, mint a régi latin versek a nagy tanulságokat. Mit szívott össze ez a bor a napsütésben, évszázados illatokban! A föld sava és titkos ereje, a nap tüze, esős őszök bölcsessége, a természet vegykonyhájának rejtett párlatai, mindez aranyszín bölcsességgé nemesedett ebben a különös borban, melyhez hasonlót egyetlen egyet ismerek csak a világon: a Poully fumée-t, ezt a füst ízű fehér burgundit. E két bor szelleme azonos: nem vetélytársak ők, hanem lángeszű testvérek. Mert a bornak nem csak íze, illata és szesztartalma van, hanem mindenek fölött szelleme is. Mintha a nép, mely termeli és issza, átadna lelke titkos tartalmából valamit a hazai bornak. A somlói borban a magyar legnemesebb tulajdonságai élnek: keleti bölcsesség, nyugati műveltség. Van benne valami Ázsia nyugalmából és Európa kíváncsiságából. Ez a legszerencsésebb keverék, borban és emberben. (...)

(...) Mind öregek leszünk, a pince tulajdonosa és vendégei, irodalomról csak akkor esik szó közöttünk, ha legalább ezer éves, s borról csak akkor, ha legalább ötéves, nem akarunk már bosszút és elfeledtük azokat is, kinek egykor nem akartunk megbocsátani. A tájat nézzük, kortyoljuk a bort, s óvatosan ejtjük a magyar szavakat, melyek egyidősek e tájjal. A bor nem bírja a beszédes vendéget, ez régi tapasztalás, s a beszédes vendég, akinek még fontos mindenféle világi hiúság, nem bírja a bort. Ennek a pillanatnak élek, amit addig csinálok, még csak előkészület, magam sem tartom sokra. Mind bölcsek leszünk, s az első pohárból a földre is loccsantunk egy kortyot, nagyon régi áldozati szokás szerint. Mikor az első csillag feljön, kulcsra csukjuk a pince vasajtaját, s rövid botra támaszkodva megyünk haza. Az éjszaka hűvös már, a társaság árnyalakjait elnyeli az októberi este varázslata. Életünk, nem éltünk kinek fontos igazán? Bölcsek leszünk, mint a bor, melyet ittunk, s vállvonogatva beszélünk az utókor ítéletéről. Mert minden bölcsesség alja, melyet a magyar hazai borból és a műveltségből tanult, ennyi: szeretni kell az életet, s nem kell törődni a világ ítéletével. Minden más hiúság.

 

23 komment

Címkék: somló bor márai sándor


A bejegyzés trackback címe:

https://hazauton.blog.hu/api/trackback/id/tr49660640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Srí 2008.09.13. 10:36:30

De szép ez a fotó:) És a posztod is. Igen, a borivás férfias dolog, bár a nők is előszeretettel művelik. Nincs is jobb egy pohár finom bornál, társaságban, jófajta beszélgetések közben. Mikor fiatal voltam és a barátainkkal beszélgetős estéket tartottunk, többnyire világmegváltás céljából, mindig előkerült egy palack bor. Elég volt egy pohárral, csak a hangulat kedvéért. Olyan jó volt:)

Pilgrim 2008.09.13. 18:10:08

Köszönöm. :) Ezt a képet nemrég csináltam egyébként biciklizés közben, nagyobban szebb, de úgy viszont nem mutat itt a blogban.

Bizony, vannak nőies borok is. Aki nőként nem szereti a bort, meg lehet szerettetni, csak olyan borral kell próbálkozni: édes desszertborokkal. Aztán később meg lehet próbálni egy-egy szárazat is.

Srí 2008.09.13. 19:06:20

Az édes ízt egyáltalán nem szeretem. Némelyik tortába egyenesen belehalnék:) Bort ittam már édeset, talán Egri Medocq lehetett (nem is tudom, hogy kell leírni, elfelejtettem:) nem volt rossz, de ha már, bor, akkor száraz. De közelebbről..talán Tokaji Szamorodni vagy Aszú, ezeket ismerem még idegenvezető koromból:) Alaposan berúgtak mindkettőtől a németek, mikor a tokaji borospincéket látogattuk végig. Lent hideg volt, sok bor után kijöttek a melegre, aztán később négykézláb kászálódtak fel a buszra:) Vicces volt:)

Pilgrim 2008.09.13. 19:28:25

:) Pedig ha valaki a száraz borokkal megbarátkozik, szerintem onnan már nyert ügye van.

De természetesen ez sem törvényszerű. Dédapám, akiről ránk maradt a pince (kezdetben csak tényleg szó szerint egy pince) és a szőlő, szerette a bort. Nagyapámnak is ez volt az élete. Apám viszont egyszerűen tartózkodik mindenféle alkoholos italtól, ritkán lehet rávenni egy-egy pohár borra. Ezért is volt nekem nehéz rátalálni a "boros útra", nagyapám örökére, akivel 5 évet lehettünk csak együtt. Egy határozott emlékem van vele kapcsolatban: amikor felvitt a szőlőbe és a hébérből kaptam tőle egy kis bort a nyelvemre... :) Nem bírta ki, hogy ne mutassa meg a borát az unokájának. A mai napig hálás vagyok ezért, mert később ez is megerősített abban, hogy neki is mennyire fontos volt mindez.

Srí 2008.09.13. 19:54:15

Nem könnyű a szőlőművelés. Nagyapámnak Erzsébeten volt kis háza, imádtam ott lenni. A kertben volt vagy hatvan tőke szőlő, kevés virág, kis veteményes. Sokat dolgozott azzal a kevés szőlővel is.

De jó, hogy van kedved hozzá:) Exem is elhagyta a fővárost pár éve, Balatonfőkajáron épített egy szép házat, vett egy szőlőt és borászkodik. Annyira örülök, hogy meg tudta valósítani az álmát. Mindig erre vágyott. Még nem voltam lenn náluk, de majd megnézem.

Pilgrim, mit jelent a hébér? Új szó nekem, még sosem hallottam. Már láttam a tirpákblogban, van ott egy szerző, akinek a nickje Hébér Lopó Lajos, azt hittem, hülyéskedés csak. Lehet, hogy innen ered:)

Pilgrim 2008.09.13. 21:42:58

A mi szőlőnk sem olyan nagy, 5 sor, nagyjából 1000 nm. Hétvégi műkedvelőként viszont bőven van dolog vele, főleg 160-170 km-es távolságból. Ráadásul eddig volt segítség bőven, de most már egyre jobban rám marad a munka. Bár kellemes kötelezettségnek veszem, sőt boldoggá tesz. :) Majd aztán meglátjuk, hogy mennyi jön ki belőle a következő években is. Egyedül a távolságot kell leküzdeni olykor.

Jól tette az exed, hogy meg merte lépni és volt rá lehetősége. A Balaton közelsége még plusz egy örömforrás.

Jól mondja Lajos, lopó a hébér. :) Tök formájú üveg eszköz, amit beleeresztenek a hordóba, teleszívják (vagy félig, kinek hogy tetszik :)), majd abból töltik meg a poharakat. Régen tököt szárítottak ki erre a műveletre, az idős borosgazdák ma is ilyennel "dolgoznak", láttam már jópár ilyet parasztházakban díszként is, a falra akasztva.

Srí 2008.09.13. 23:15:07

Jaaaaj, így már tudom:) A lopót azt tudom, volt is már a kezemben, éppen Tokajban. Próbáltam teleszívni,már nem is emlékszem, hogy sikerült. Lopótök...létezik még, dísztök, szép színekben. Köszi, ki nem találtam volna, hogy a hébér lopó:) Pedig ott van Lajos nevében, buta nőszemély.

Huha, nagyon messze vagy a szőlődtől, közelebb kell költözni majd egyszer.

Pilgrim 2008.09.14. 00:16:19

Hát igen, előbb-utóbb ezt szeretném. Vissza a szülőföldre... Ez a Bp-ről való ingázás most még elmegy, jópár éve csinálom. Vonatozni szeretek a legjobban, lehet aludni, tanulni, olvasni, netezni, mire ezeket megunom, már meg is érkeztem. :)

Srí 2008.09.15. 11:45:26

Még előtted állnak dolgok, fiatalon a főváros gazdag kulturális élete nehezen nélkülözhető. Aztán jönnek majd a gyerekek, nekik talán jobb vidéken felnőni, de az iskoláztatás nem mindegy, hogy hol történik. Bár amennyire leromlott az oktatás színvonala, magam sem tudom, hova íratnám a gyermekeimet, ha most lennének kicsik.

De távlatokban mindenképpen a vidék.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.09.15. 13:41:04

Tavaly voltam a fiammal a somlói bornapon. Ismert néhány borászt azokat kereste, s arról beszélgettünk a hegyre fölfelé, micsoda nagy kár, hogy a filoxéra kipusztította a nagyhírűmagyar fajtákat, mostmár csak hallomásból, leírásokból tudhatunk róluk.
Aztán estefelé a díjkiosztás során volt egy kis bortörténelem, borismertető is, ahol bizony megtudhattam, hogy a somlói juhfark ellent tudott állani a kihalásnak. Él és virúl, hála Istennek, s az ő borászainak.
Előtte is szerettem, de mostmár tisztelem is a juhfarkot. A Somlóit, mert az az igazi. Csak ránézel a tőkére és látod miért.
De ha már itt tartunk, a fiam kézbe vette a dolgaimat, és feltette Franciskát, a postba. Én marha nem figyeltem meg hogyan csinálta, de előbb utóbb rájövök.

Pilgrim 2008.09.15. 22:05:50

Sajnos én éppen a tavalyin nem voltam kint. Idén szerencsére kedvezett az időjárás, ha nem is volt napsütés, sokan voltak. Ki akartam menni a fővárosi borfesztiválra is, de inkább vissza sem jöttem Bp-re, mindkét napon lent maradtam a Somlón, jól éreztem magam.

Büszke vagyok a juhfarkra, számomra is ez A BOR. Ha a saját szőlőnket nézem, leginkább rizling van és furmint, (1-2 tőke juhfark és tramini is van, de csak mutatóba). Úgy terveztem, hogy a kihalt tőkék helyére juhfarkot telepítek majd, úgyis jópárat kell pótolni, legyen ebből is legalább egy kis hordónyi. A Fazekas Bandi juhfarkja fantasztikus egyébként, érdemes megkóstolni, ha a Somló környékén jártok.

Megnézem Franciskát. :)

(Abban az ablakban, ahol a bejegyzést írjuk, szerkesztjük, van a felső, 2 soros menüsor felső sorában egy tájképet ábrázoló ikon. Ha arra kattintunk, feljön egy FCKeditor nevű ablak, aminek az alján lévő "Tallózás" gombra kattintva megkereshetjük a sz.gépen lévő mappát, amiben a beilleszteni kívánt kép van. Ha megtaláltuk, kijelöljük egy bal egérkattintással a képfájlt, majd a megnyitás gombra kell nyomni. Utána már csak az FCKeditor ablakban kell az "Upload" gombra kattintani, és fel is töltődött a kép, megjelenik kékkel a képfájl neve. Arra klikkelve már be is van illesztve a posztba a kép.)

Pilgrim 2008.09.15. 22:12:46

Valóban, az iskola, ovi nem mindegy, hol van, ebben igazad van, Srí. Mindenesetre azt tudom, nem szeretnék itt a városban megöregedni, sőt... Én mindenképpen egyházi iskolába íratnám a gyerekeket (legyen akár katolikus vagy református), ott még azért maradt valami a régi korok színvonalából, ilyen pedig vidéken is van jópár városban.

Srí 2008.09.16. 08:47:47

Van bizony. Mindjárt itt Szentendrén is:) Szentendre egyébként élhető kisváros és gyönyörű, csak aranyárban mérik a telkeket meg a házakat, az a baj. Nagyon felkapott lett, minden celeb Szentedrén akar élni, felverték az árakat alaposan.

Szemi, nem nehéz feltölteni, leírta jól Pilgrim. Fogod tudni. Megyek, megnézem Franciskát:)

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.09.17. 19:03:45

Hát Somlót sajnos lekéstem, úgy tudtam most vasárnap lesz, és tessék. Együtt volt a Pestivel. Még Etyeken godolkodom, az se volt rossz, csak nagyon szétfolyik a faluban. No persze az sem akármi, le lehet gyalogolni a fölösleget.
Pilgrim, kösz a leírást, remélem egyre csak okosodom, pláne, ha vannak akik segítenek.

Pilgrim 2008.09.18. 13:13:41

Arra még nem sikerült rájönnöm, hogy a Somlói Napokat mi alapján illesztik be a naptárba. Volt, amikor augusztusban volt, olyan is előfordult, amikor szeptember első hétvégéjére tették, mindig más... Az etyeki Kezes-láboson én is gondolkodom, jónak ígérkezik. Ha lesz rá lehetőségem és nem esik az eső, lehet, hogy próbálkozom vele... Egy átlagos szeptember közepére illő időjárás csodákat tudna még tenni.

Srí, Szentendére születni kell, már ami a telekárakat illeti. :) Valóban, kellemes kis város, minden adott. Bár ha én elköltöznék innen, akkor mindenképpen egy kisebb faluba, legfeljebb egy kisváros közelébe, ahol el lehet intézni ezt-azt, adott esetben, mint ahogy azt Te is teszed keddenként... :) Egy olyan faluba, ahol még létezik közösség, vagy legalább a szándék megvan rá az emberekben. Már sajnos ez is ritka.

Srí 2008.09.18. 16:34:37

Most, hogy húgaimmal csavarogni kezdtünk az országban, hihetetlen, hogy milyen élhető, helyes, tiszta kis falvakra bukkantunk. Horány egészen más. Mihez is tudnám hasonlítani: semmihez. Azt akartam írni, olyan, mint amikor a fővárosban kertes házban élünk, aztán rájöttem, hogy ez nem igaz. Hiányzik a főváros infrastruktúrája. (mármint nekem nem, úgy általában).

Falunak nem falu, mert nem falusi emberek lakján, hanem kitelepült fővárosiak, ennek minden hátrányával (nem ismerik jól a természetet, pusztítanak, autóznak mint őrültek, gyakran zajosak, sorolhatnám.

Előnye Horánynak: nem ölnek állatokat a közelemben. Ez az egy, ami óriási gondot okozna, ha igazi faluban élnék. Minden egyéb szempontból falura vágyom. Mint Cserépváralja vagy Perőcsény.

Pilgrim 2008.09.18. 23:22:07

Ugye? Én is nagyon rácsodálkoztam az ország falvaira az elmúlt időkben. Mondjuk van a másik véglet is, ahol nagy a szegénység. De talán nem is ettől függ a falvak állapota. Voltam jónéhány olyan településen is, ahol a tisztes szegénység volt a jellemző, ezzel együtt a falu is tiszta, virágos, kellemes képet adott.

Arról a jelenségről, amit leírtál, igen sarkos véleményem van. Szerintem vannak a főváros környéki (és egyre inkább állítható, hogy nem csupán főváros, hanem a nagyváros környéki) ún. sznobfalvak villákkal, medencés kertekkel, amiknek a lakói mit sem tudnak a falusi életmódról (még ha vannak is elvétve kivételek, akik többnyire így is csak a tősgyökeres lakosok) és amik egy idő múlva össze is olvadnak majd a fővárossal (nagyvárossal). A másik oldalon vannak az Igazi falvak, akiknek lakói ismerik a település hagyományait, a környék nevezetességeit, a falut körülvevő környezetet, lokálpatrióták (és nem csak a saját kényelméért "lobbizik"), többségében közösségi emberek, a "tulajdonérzésük" nem csak a kertkapuig terjed, hanem a faluhatárig, sőt azon túl is... Tudom, nem minden ilyen fekete-fehér-kategória, de elég megalapozott a megfigyelésem.

Srí 2008.09.19. 22:23:10

Állandóan kiléptet a blog.hu, vagy az indapass, vagy valaki.

Ilyesmire gondoltam én is, mint amiről írsz. Még nem tudom, hogy alakul a jövő, egyelőre kivárok, nem merek megkockáztatni egy ekkora változást, igazi faluba költözést ilyen bizonytalan világban. Itt lakik a húgom, közel van a fiam, hülye ötlet volt tőlem, hogy éppen most költözzek, mikor halódik a világunk.

Pilgrim 2008.09.19. 22:52:02

A Szentendrei-sziget nem egy rossz hely. Én már attól is boldog lennék, ha ott lakhatnék. Ha ráadásul a kötelékek is ott vannak, nem érné meg költözni. Fontosak a kapcsolatok, így jó a tudat, hogy van kihez fordulni.

Srí 2008.09.28. 15:16:02

Remélem a szőlődben vagy ezen a szép vasárnapon:)

Pilgrim 2008.09.29. 11:08:04

Igen, bár csak részben. :)

Egyébként a körülményekhez képest jó lett idén a termés, lesz 600 liter, bár nagyapám annak idején volt, amikor ki tudott hozni belőle 1500-at is, ez a rekord. Most már talán a miénk is egyre jobb lesz, ha ismételten több figyelmet kap.

Srí 2008.09.29. 15:59:35

Az nagyon szép mennyiség. És eladod a bort, vagy mi lesz vele? Saját címkével palackozni, az isteni dolog lehet. Majd te is biztos, ha nagy leszel:)P

Pilgrim 2008.09.29. 18:07:57

Nem, az csak egy messzeségbe tűnő terv... :) Szigorúak a hegyközségi és eredetvédelmi szabályok, nagy procedúra az egész, a palackozás teljes embert kíván, vagy minimum több időt, sokkal többet. 70%-át biztosan el fogjuk adni, aztán a befolyó pénzt bele lehet majd forgatni. Igyekszem úgy kihozni a pénzügyeket, hogy ne legyen ráfizetéses ez a "szerelem". Jövőre pl. megcsinálom azt, hogy csak az eladott bor árát fogom felhasználni addig, amíg nem muszáj más pénzt bevonni. Szerintem ki lehet hozni nullszaldósra. Nem kell nagy összegekre gondolni, 50-60 ezer forint a tét.
süti beállítások módosítása