HTML

Úton - hazafelé...

“Nem az a boldog, akit a tömeg annak nevez, akihez özönlik a pénz; hanem az, aki minden javát a lelkében hordozza, szálegyenesen kimagaslik, eltapossa a bizonytalanságot, senkivel sem cserélne sorsot, embernek egyedül emberi oldalát értékeli. A természetet fogadja el tanítójául, az ő törvényei szerint formálódik, és úgy él, ahogy a természet előírta: biztos ítéletű, rendületlen, rettenthetetlen; megmozdíthatja valamilyen erő, de fel nem kavarhatja. Ha a sors hatalmas erővel a lehető legártalamasabb dárdáját röpíti felé, eltalálja ugyan, de nem sebzi meg.” (Seneca)

Friss topikok

Bejegyzések

2008.10.06. 22:15 Pilgrim

Október 6.

 

Damjanich János imája

 

Ima kivégeztetésem előtt, 1849. október 5-ről 6-ra virradóra

 

Mindenség ura! Hozzád fohászkodom! Te erősítettél engem a nőmtől való elválás borzasztó óráiban, adj erőt továbbra is, hogy a kemény próbát: a becstelen, gyalázatos halált erősen és férfiasan állhassam ki. Hallgasd meg, ó, Legfőbb Jó, vágyteli kérésemet! Te vezettél, Atyám, a csatákban és ütközetekben – Te engedted, hogy azokat kiállhassam, és a Te védelmező karod segített némely kétes küzdelemből sértetlenül kilábolni – dicsértessék a Te neved mindörökké!

Oltalmazd meg, Mindenható, az én különben is szerencsétlen hazámat a további veszedelemtől! Hajlítsad az uralkodó szívét kegyességre a hátramaradó bajtársak iránt, és vezéreld akaratát a népek javára! Adj erőt, ó, Atyám, az én szegény Emíliámnak, hogy beválthassa nékem adott ígéretét: hogy sorsát hitének erejével fogja elviselni.

Áldd meg Aradot! Áldd meg a szegény, szerencsétlenségbe süllyedt Magyarországot! Te ismered, ó, Uram, az én szívemet, és egyetlen lépésem sem ismeretlen előtted: azok szerint ítélj fölöttem kegyesen, s engedj a túlvilágon kegyes elfogadást találnom. Ámen.

Damjanich Emíliának vigasztalásul

 

(Fotó: Fotóaréna)

3 komment

Címkék: damjanich október 6.


A bejegyzés trackback címe:

https://hazauton.blog.hu/api/trackback/id/tr16699535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Srí 2008.10.07. 00:03:43

De szép. Szegény hazánk, mindig bajban van:( Talán csak a Millenium ideje kivétel.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.10.09. 20:59:31

A deheroizálás szépséges korát éljük kedves Pilgrim. Honnan veszed a bátorságot, hogy Damjanich imáját idézd, s még mellé is rakjál egy csendre, elmélyülésre ingerlő képet...Bizonyára nem hallottad a Magyar Rádió megemlékezését, arról, hog mennyire nyávogtrak és milyen idétlenek, voltak a kivégzettek, akik mivel korábban a császáriak kötelékéhez tartoztak, nem is értették miért kellene őket elpusztítani. Persze nem volt benne szó Batthyanyiról és hát persze Damjanich is kimaradt.

"áldd meg Aradot!..............s engedj a túlvilágon kegyes elfogadást találnom.Ámen."

....kicsit úgy érzem magam mint akkor, tizenötéves koromban, amikor becsukódott az ajtó egy frissen halálraitélt mögött.

Pilgrim 2008.10.10. 11:04:16

Való igaz, egyre kevesebb szó esik ezekről a dolgokról. De beszélni kell róluk. És ami ennél is fontosabb, beszélni kell a megélt történelemről, ahogy Te is teszed az a blogodban - az utókor, mi, fiatalok csak így ismerhetjük meg az eseményeket hiteles forrásokból.
süti beállítások módosítása