HTML

Úton - hazafelé...

“Nem az a boldog, akit a tömeg annak nevez, akihez özönlik a pénz; hanem az, aki minden javát a lelkében hordozza, szálegyenesen kimagaslik, eltapossa a bizonytalanságot, senkivel sem cserélne sorsot, embernek egyedül emberi oldalát értékeli. A természetet fogadja el tanítójául, az ő törvényei szerint formálódik, és úgy él, ahogy a természet előírta: biztos ítéletű, rendületlen, rettenthetetlen; megmozdíthatja valamilyen erő, de fel nem kavarhatja. Ha a sors hatalmas erővel a lehető legártalamasabb dárdáját röpíti felé, eltalálja ugyan, de nem sebzi meg.” (Seneca)

Friss topikok

Bejegyzések

2008.09.19. 23:20 Pilgrim

Ismerős Arcok

"Magyarnak lenni nem állapot, magyarnak lenni: magatartás."

Szerintem nincs a nemzeti oldalon olyan, aki ne ismerné az Ismerős Arcok zenekart, kiknek weblapjának nyitóoldalán a fent idézett Márai-mondat olvasható. Valamikor 2003-ra tehető, amikor megismerkedtem a zenekarral, ekkor már birtokomban volt az "Egy a hazánk" című bemutatkozó lemezük. Bár tudni kell, hogy ezek a srácok korábban is zenéltek különböző helyeken, mégis a sikert ez a formáció hozta meg... 2005-től aztán amikor csak tehetem, ha a környéken játszanak és időm engedi, a koncertjeiken is ott vagyok. De több ez a csapat szimpla nemzeti érzelmű, zenélni tudó emberek közösségénél, művészetük ennél sokkal messzebbre mutat. Erősítik a nemzeti összefogást, a kultúránk, az identitásunk megőrzését. Zenéjükben megtalálhatjuk a népi motívumokat, de ugyanúgy a jazz, blues, rock jellemzőit. A témaválasztás tekintetében főleg a magyar sors áll a középpontban, de ez is sokkal árnyaltabb képet mutat, mint puszta nemzeti depresszió. A zene.hu egyik cikke tömören, de jól megfogalmazza a mondanivalót: "Népzenei és irodalmi hagyományokat feldolgozó műveikben a két fontos közösségépítő tényezőre – a zenére és az irodalomra – alapozva formálják hazaszerető közösséggé rajongóik táborát. Az elmúlt öt évben immár négy lemezen fordultak a magyar sorskérdések felé, dalszövegeikben a gondolkodó, vívódó, jobbat akaró hétköznapi embert jelenítik meg." Koncertjeiken egyébként rendre tömegek vannak, a legkülönbözőbb korosztályból és társadalmi rétegből. A média természetesen - mint azt megszokhattuk - méltatlanul mellőzi őket, de nem egyszer hallottam már a rádiókban is játszani dalaikat (pl. többek között a Lánchíd Rádióban vagy a PontFM-en).

Zsebők Csaba Magyar Nemzetben megjelent cikkéből részlet:

(...) Az Ismerős Arcokat egyre többen ismerik, de még mindig viszonylag kevesen. A fél évtizede működő, immár tökéletesen kiérlelt művészi világú Ismerős Arcokat persze a stílust illetően nehéz belőni, az előszeretettel használt nemzeti jelző jelen esetben inkább szűkítő jellegű, hiszen sokkal profibbak, mint úgynevezett konkurenseik; ráadásul az Arcok a bluestól a rockon át magyar népzenei motívumokig sok mindenhez hozzányúlnak – aranykézzel. (...) A robusztus frontember, Nyerges Attila teljesen szuverén egyéniség, aki senkire nem emlékeztet sem az éneklésével, sem a dalszövegeivel. Utóbbiakra amúgy nyugodtan mondhatjuk, hogy artisztikus rockversek. (...) Práder Vilmos remek vokalista (...) és első osztályú gitáros. Olyan elképesztő színvonalú, sokszor önálló számnak beillő gitárszólókat hallunk tőle, hogy azok még Nyugaton sem mindennaposak: emberes, mégis érzékeny játék, a nagy elődöket idézve, mondjuk Tátraitól Knopflerig. Galambos Nándor basszusgitáros is képes finom játékossággal és durva keménységgel muzsikálni, és dalszerzőként szintén megállja a helyét. Leczó Szilveszter billentyűs nemkülönben kiváló komponista, szellemes orgona-, szintetizátor- és zongorajátéka pedig dússá, teltté teszi a hangzást. Kovacsik Tamás dobos pedig – a géppuskaropogástól a laza swingig – olyan stabil alappal szolgál, amire nyugodtan „rá lehet pakolni” a többi instrumentumot, amelyek között olykor szaxofon is helyet kap. (...)

Sokat veszítettem volna, ha nem ismerem meg a zenéjüket, mondanivalójukat, ha nem ismerem meg a zenekar tagjait, mint egyéniségeket, mint embereket... Szeptember 27-én a Fővárosi Nagycirkuszban lesz egy nagyszabású koncertjük. Én ott leszek...

Ismerős Arcok: Fenyők

Ismerős Arcok: Szélbe kiáltok

2 komment

Címkék: zene koncert ismerős arcok


A bejegyzés trackback címe:

https://hazauton.blog.hu/api/trackback/id/tr7669800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Srí 2008.09.20. 11:54:28

Nem ismerem őket (sem). Nagyon ritkán hallgatok zenét mostanában, annyira szeretem a csendet. Azért ezeket a dalokat, amiket betettél a posztba, meghallgatom majd.

Pilgrim 2008.09.20. 22:38:42

A természet csendjénél jobb nincs. Viszont amikor éppen nem a természetben vagyok, szinte mindig hallgatok zenét. Válogatós vagyok, a két kezemen meg tudom számolni, hogy mit, illetve kiket hallgatok rendszeresen. Csak úgy nem tudok hallgatni semmit, kell a személyes kötődés vagy valami különleges varázs, mondanivaló. Rádióban talán éppen ezért hallgatok ritkán zenét vagy csak akkor, ha éppen nem akarok csendet... Megvannak a bejáratott zenéim a laptopomon, mp3-lejátszómon, azokat váltogatom folyamatosan, amiket nem lehet megunni, mert szerintem van ilyen. Hobó, Ghymes, Kormorán szinte mindig van nálam. Ha leülök a gép elé, mindig megy a zene, munka közben is, folyamatosan (rock, blues, jazz, klasszikus...).
süti beállítások módosítása